Is het niet wonderlijk dat we, terwijl we zoveel praten, zo weinig aandacht besteden aan onze manier van spreken? We babbelen, kletsen, lezen voor, roddelen, roepen, overleggen, praten, telefoneren en vergaderen.

Hoe is het gesteld met volume, verstaanbaarheid, toon, tempo, pauze en ademhaling?

En hoe zit het met iemand confronteren, overtuigen, je mening geven, emoties uiten?

Goed spreken gaat niet vanzelf. Onze stem laten horen is zeker niet altijd gemakkelijk.

Wat als spreken een vak op school zou zijn? Wat als we meer aandacht zouden besteden aan bewuster, mooi en goed spreken? Wat voor effect zou dat hebben op onze gesprekken en ontmoetingen?

Ik beoefen een uniek en prachtig vak: spreekkunst.Optredens

Ik speel graag met een tekst, met literatuur, op een feest, festival, manifestatie, congres, enz. Soms wordt een gedicht of verhaal speciaal voor de gelegenheid geschreven. Ik treed solo op of met andere kunstenaars, zoals een musicus, zanger of danser. Heb je een vraag of lijkt het je mooi dat er bij een evenement een tekst voorgedragen wordt, neem dan contact met me op.

Training, coaching, workshops

Wat vind je van je eigen manier van spreken?

Op deze vraag krijg ik allerlei op- en aanmerkingen te horen. De meeste mensen kennen zichzelf wat dit betreft best goed. “Kun je daar dan wat aan verbeteren?” is vaak de verbaasde reactie.

Spraakmakend studio voor spreekkunst traint en coacht mensen in spreken. Tijdens een training leer je de belangrijkste spreekstijlen onderscheiden en hanteren. Je werkt met taal door middel van je stem, adem en uitspraak. Je maakt optimaal gebruik van je stem en ontwikkelt een stijl die jezelf recht doet. Houding, gebaar en mimiek hangen direct samen met spreken. De bewegings- en spreekoefeningen zijn verrassend en ontspannend. Vast onderdeel van een training spreekkunst is het werken met literatuur. Ook leveren voorbeelden uit het dagelijks leven en werk volop inspirerende stof tot spreken.

De doelen voor de deelnemers aan een training zijn heel divers en persoonlijk. In het algemeen geldt: Je boekt duidelijk vooruitgang met communiceren, presenteren of acteren. Je vergroot je vrijheid en plezier in het spreken. Je versterkt je innerlijke kracht. Je komt tot spreekkunst doordat je je gevoel kunt laten spreken, met gebruikmaking van spreektechnieken.

 

De trainingen (waaronder de individuele training “Je kracht versterken door beter te spreken”) en coaching worden gegeven aan bedrijven en particulieren, individueel en in groepen. Ik geef ook workshops.  Met alle vragen over spreken kun je bij Spraakmakend terecht. 

Na de vrijblijvende kennismaking kan ik de doelstelling en duur van een traject formuleren. Het honorarium wordt vastgesteld. Bedrijven ontvangen een offerte. 


De tong kan schilderen wat de ogen niet kunnen zien.  Chinees gezegde